среда, 28. јул 2010.

Lecenje narkomanije

Narkomanija je jedna od bolesti zavisnosti. Postoje mnoge bolesti zavisnosti, ali retko koja se po smrtnosti i ozbiljnosti posledica, pa i kriminalitetu koji je prati, može uporediti sa narkomanijom.

Narkomanija je patološko iliti abnormalno stanje koje se javlja zbog česte upotrebe narkotika (psihotropnih supstanci, droga). Ova bolest zavisnosti se sastoji od progresije korišćenja droge od akutnog do stvaranja ponašanja kojim pojedinac teži nabavljanju droge. Tu takođe spadaju i mogućnost relapsa i rastuća nemogućnost da se organizam (pojedinac) zadovolji prirodnim stimulansima (ljubav, uspeh na poslu, kreativnost).

Lecenje narkomanije se u Beogradu uspešno obavlja modernim i civilizovanim metodama na privatnoj ruskoj klinici za lecenje bolesti zavisnosti Dr. Vorobjev.

Kod narkomana, uzimanje droge je kompulsija. Nešto što je iznad moralnih i etičkih normi pa čak i zadovoljavanja ostalih fizioloških potreba.

Treba imati u vidu da je ova bolest zavisnosti u stvari pre svega bolest, i kao takvu je treba posmatrati. Treba raditi na edukaciji stanovništva, na poboljšavanju i modernizovanju uslova lečenja u mnogim ustanovama koje ne primenjuju moderne i humane metode.

izvori: wikipedia.org

Нема коментара:

Постави коментар